Home Catalogus Zoeken Uw mand
              

FAQ


V: Mag men rozelaars in containers aangekocht, heel het jaar planten ?
 
Zeker en vast. Behalve dan in periodes dat het vriest of wanneer de grond helemaal doorweekt is. Het aankopen van rozelaars in containers heeft onmiskenbare voordelen. U kiest zelf welke soort rozelaar u wilt hebben en u kunt daarbij uw vijf zintuigen gebruiken. Dat is niet het geval wanneer u gecultiveerder rozenstruiken in grote potten koopt (12 l of meer). Met rozelaar in containers wint u met uw planten makkelijk één jaar bloei in vergelijking met rozelaars die nog naakte wortels hebben. Het herplanten levert helemaal geen problemen op als u er het eerste seizoen voldoende oplet de rozelaars veelvuldig te besproeien (10 liter water, één keer per week). 
Let daarbij wel goed op dat u geen rozelaars in potten koopt die minder dan 7 l groot zijn. In kleinere potten van minder dan 7 l zien de rozelaars fel af en kiemen de wortels niet zoals het hoort. Dat heeft een nefast gevolg voor de groei van de wortels en de roos zelf. Neem ook inlichtingen betreffende de kwaliteit van de substract dat in die containers gebruikt wordt. Opdat de wortels voldoende groeimogelijkheden zouden hebben dient de substract van goede kwaliteit te zijn. Voor wat het planten van rozelaars uit potten betreft willen we u nog twee tips mee geven:
Ten einde makkelijker de kluit grond uit de pot te halen zonder dat deze breekt kunt u de pot best een tijdje in een emmer water dompelen. Zo blijft de grond compacter. Voeg aan de grond waar u gaat planten ook goede potgrond toe.
 
V: Hoe de verwelkte bloemen verwijderen ? Hoef ik hiervoor een snoeischaar te gebruiken ?
Niet noodzakelijk. U kan de verwelkte bloem verwijderen door deze tussen de duim en wijsvinger te knijpen en weg te nemen. Met de snoeischaar kan u de plaats en de richting bepalen (steeds naar buiten toe) van de nieuwe scheut. U snijdt 1 cm boven een blad van de rozelaar. U handelt een beetje anders indien uw rozelaar trosbloemen aanmaakt (zie schetsen).

   
V: Kan ik een rozelaar door een andere vervangen en hem op dezelfde plaats inplanten ?
 
Ja dat kan maar daarbij moeten toch enkele regels in acht genomen worden. Zeker als de rozelaar die u wilt verwijderen, al meer dan twee jaar is ingeplant. In dat geval moet u op zijn minst 40 cm diep en 40 cm breed graven en grond wegnemen. Die grond dan vervangen door grond die u elders in de tuin bent gaan opgraven en waar nog nooit rozelaars werden geplant. Indien u tegen deze werkzaamheden opkijkt kan u ook Rootgrow gebruiken, een desinfecterend poeder dat nu ook beschikbaar is voor particulieren (en verkocht wordt in onze rozentuin). Wij hebben dit product getest en de resultaat zijn perfect positief. Als u deze voorzorgsmaatregelen niet in acht neemt zal uw nieuw ingeplante rozelaar zwak en tenger blijven.
 
V: Welke meststoffen geven aan de rozelaars en hoe dikwijls ?
 
Vermijdt vooral meststoffen voor rozen ! De meststoffen “Spécial Rosiers (rozelaars)” hebben doorgaans wel samenstellingen die volledige voldoening geven. Wat ons betreft, na meerdere pogingen waarbij we vergelijkend te werk gingen, besloten we organische meststoffen te gebruiken. Of de korrels van Or Brun als het gaat om rozelaars die in volle grond gaan geplant worden of meststoffen Horpi waaraan Ryzamax wordt toegevoegd, als het gaat om rozelaars die in potten gepland zullen worden.
Daar voegen we nog een handvol van deze meststoffen aan toe in de grond waar geplant zal worden en als het om herbloeiende rozelaars gaat herhalen we dat aan de voet van de rozelaar, in de maanden mei, juni en juli. (Stop met meststoffen aan uw rozelaars te geven vanaf de maand augustus)
Voor de oude rozelaars die slechts één keer bloeien, is het strooien van een handvol korrels begin mei, ruim voldoende.
 
V: Dient de grond verrijkt tijdens het planten en kweken ?
 
Men dient een onderscheid te maken tussen het bemesten en het verbeteren en wijzigen van de grond. Over welk soort grond u ook beschikt, het is nooit overbodig om in de winter een organische verbetering aan uw grond waar geplant wordt, toe te voegen. Die kan voortkomen uit een goed rijpe compost of goed rijpe paardenmest. Dat wil zeggen mest die droog is en die niet meer ruikt. Het ideale toevoegingsproduct is de authentieke “Or Brun Spécial Rosiers”.
Bij het planten kunt u ook één of twee kilo van dit product toevoegen maar let er dan wel goed op dat dit “Or Brun” niet in contact komt met de wortels (gemengd met de grond om weer op te stoppen) en ook in de winter verspreiden we één à twee kilo van dit product aan de voet van elke rozelaar.  
Als u het geluk hebt te kunnen kweken in een korenakker dan hoeft u zich al helemaal geen zorgen meer te maken. Als dat niet het geval is dan kunt u wel uw grond verbeteren met bepaalde hulpmiddelen. Op een zanderige grond kunt u het best een flinke dosis compost of “Or Brun” toevoegen alsook een beetje bentonite ten einde de afvloeiing en doorstroming te verbeteren. Op een grond met veel leem en klei kunt u eveneens “Or Brun” gebruiken ten einde de structuur van de grond te verbeteren.
De ideale PH voor een rozelaar ligt ergens tussen 5,5 en 6,5.
 
V: Zijn bladmeststoffen nuttig ?
 
Het antwoord is ja. Men dient te weten dat de herbloeiende rozelaars het hele jaar door zwaar op de proef gesteld worden. Het aanbrengen van bio-bladmeststoffen stimuleert en verbetert aanzienlijk de prestaties van uw plant. U kunt ook aalt van brandnetels gebruiken die u makkelijk zelf kunt aanmaken. Toch als uw buren niet al teveel last hebben van de kwalijke geur die dit meebrengt. Het gebruik van fris en verpulverd aalt of een ander mest (gedurende 2 weken) zal er ook voor zorgen dat u niet langer last hebt van bladluizen.
In ons eigen moestijn gebruiken we aalt van brandnetels die we zelf klaar maken en van een vervelende geur ontdoen. Na de twee weken blijft het aalt van brandnetels even doeltreffend wat minerale inbreng en aanvoer betreft maar verliest het de actieve werking tegen de bladluizen. Wij gebruiken in onze tuin ook een bio stimulerend product op basis van druivendik (ferticult) dat zeer efficiënt is wat de pulverisatie betreft.
 
V: Is het aan te raden de rozelaars met stro te bedekken ?
 
Dit kunnen we u ten stelligste aanraden maar daarbij moet u dan wel absoluut vermijden dat er denneschors bij is die de bodem verzuurt en op die manier uw rozelaars kunnen beschadigen en zelfs doden. Volgens mij is het stro dat men het best kan gebruiken de schors van cacao. Met als voordeel dat de grond er goed vochtig door blijft en daar houden de rozelaars wel van. De grond wordt er door gevoed en de groei van onkruid wordt er door beperkt. Cacaoschors heeft ook een niet te verwaarlozen ethisch aspect en daarbij krijgt u de eerste weken van de bestrooiing ook nog die aangename chocoladegeur er bovenop. (Voorzie een laag van 5 cm dikte).
 
V: Dient men de rozelaars dikwijls te besproeien ?
 
Eén keer per week volstaat maar dit ritme is wel onontbeerlijk om de jonge wortels goed te doen kiemen en om ze te helpen zich goed in de grond vast te zetten. Men dient daarbij minimum 10 liter te sproeien maar daarbij wel vermijden dat de bladeren nat gemaakt worden. Meer besproeien maar in kleinere hoeveelheden heeft meer nadelen dan voordelen. In die zin dat de wortels zich dan eerder kunstmatig gaan ontwikkelen en dat op die manier de plant gevoeliger en breekbaarder wordt ingeval van droogte of felle vriestemperaturen.
 
V: Wanneer moet men de rozelaars snoeien ?

De regel is eenvoudig. De niet-herbloeiende rozelaars hoeven niet gesnoeid te worden of wanneer u hem minder volumineus wenst, snoeit u hem net na de bloeiperiode. De her- en nabloeiende rozelaars dienen gesnoeid te worden op het moment dat de forsythias in bloei staan.

 

V: Wat is het verschil tussen herbloeiend en nabloeiend ? 

Onder de oude rozelaars zijn diegene van de hybriden-familie nabloeiend, maw na de eerste bloeiperiode in de lente, bloeien er nog enkele rozen op het einde van de zomer. De herbloeiende rozelaars zijn de Engelse, de Générosas, de Romantica, de Theehybriden, de Polyantha en de Floribunda rozelaars en enkele eigentijdse klimmende rozelaars. Enkelen onder hen bloeien zelfs onafgebroken het hele seizoen door. Laten we even een geval van plantage nemen onder goede omstandigheden (minimum 5 uur zon per dag). Om het herbloeien te garanderen is het noodzakelijk de verwelkte bloemen te verwijderen. Weet dat elke productie van de bloemen veel energie vergt en de voedingsnoden groot zijn; het is dus nodig meststoffen toe te voegen het hele seizoen door. Naargelang de ouderdom en de ontwikkeling van uw rozelaar, voorziet u best uw rozelaar van één of twee handvolle organische meststof « Spécial Rosiers » (alle merken voldoen maar we raden u de meest treffende formule met de korrels van « Or Brun » aan). In mei, net voor de eerste bloeiperiode, in juni na de eerste bloeiperiode en in juli (niet later). Geef uw rozelaar veel water! Deze verzorgingen garanderen u een succesvolle bloeiperiode tot aan de eerste vriestemperaturen. 

 

V: In welke periode kan ik het best en het meest genieten van de parfums van mijn rozelaars?
 
De intensiteit van het parfum van rozen hangt zowel af van de weersomstandigheden (warmte en vochtigheid) als van het uur van de dag. Het is meestal in de namiddag dat de rozen de mensen het best en het meest van hun parfums laten genieten. Na een fikse regenbui komen de bijzonder aangename geuren zo mogelijk nog meer tot hun recht. Bij ons in de rozentuin komen we na een onweer telkens weer samen naar buiten om te profiteren van de uitwasemingen en heel intense geuren die op dat moment maximaal zijn.
  
V:  Mijn rozelaars worden overmeesterd en aangetast door luizen maar ik wil daarbij geen chemische porducten gebruiken. Wat kan ik doen?
  
Laat een soeplepel zachte bruine zeep oplossen in één liter water en verpulver en vergruis daarmee meteen de luizen. Deze behandeling moet u dan wel meerdere dagen na elkaar herhalen tot de vervelende parasieten helemaal uitgeroeid zijn. U kunt het verschijnen van bladluizen voorkomen door aan de voet van uw rozelaars aromatische planten toe te voegen zoals lavendel of Armoises (Artemesia Powis Castle). Mieren dient u ook zo snel als mogelijk te verjagen want luizen lusten mieren wel en zo lokken ze luizen naar de bladeren.
  
V: Ik zou mijn balkon of terras willen versieren met rozelaars. Dien ik die dan in een pot te planten en welk soort pot is daar het best geschikt voor? Dient men in dat geval bepaalde voorzorgsmaatregelen in acht te nemen?
  
Het is mogelijk het overgrote deel van de rozelaars te kweken in potten ten einde er uw terrassen en balkons mee te versieren. Alles hangt af van de grootte van de pot die verder ook minimum 40cm diep moet zijn. In zeer grote potten kunt u zelfs opklimmende rozelaars kweken. Daarbij een kleine maar ook nuttige tip: Probeer te weten te komen welke lengte een volgroeide rozelaar van het type dat u cultiveert kan bereiken en gebruik een pot die minimum één derde van deze lengte diep is (bvb: het type Mary Rose kan tot een hoogte van 120 cm gaan. Indien u dit soort rozen in potten wil kweken dient u over een pot te beschikken die minimum 40 cm diep is). Het kweken van rozelaars in potten vraagt bijzondere aandacht. Ondermeer op het vlak van de besproeiing die dagelijks moet gebeuren. Het toevoegen van meststoffen moet verdubbeld worden in vergelijking met rozelaars die in volle grond gekweekt worden. Besproeiingen in volle grond mogen inderdaad niet overdreven worden want de grond wordt er snel armer door. Kies er daarom voor om uw rozelaars in een goed substract te planten dat voor 2/3 uit potgrond Spécial Rosiers bestaat.
  
V: Wat kan ik doen om mijn rozen in vazen langer gezond te houden?
      
Om rozen in vazen langer te bewaren kunnen we volgende tip mee geven: net voor u de steel of stengel in het water dompelt, knipt u er een stukje af. Stengels van rozen cicatriseren snel van zulk’n ingreep en eens dat gebeurt is kan het water de stengel van de bloem niet snel meer hydrateren en die gaat daardoor dan snel verwelken. Vergeet ook niet iedere dag het water in de vaas te verversen.

_____________________________________
Nog meer vragen?
Aarzel niet om ons te contacteren via het onderstaande formulier.
Philippe zal u met plezier en op een gepersonaliseerde manier, antwoorden.

* Voornaam:
* Naam:
* E-mail:
Telefoon:
* Catre:
Onderwerp:
Uw vraag:
Contacteer langs me:
* Verplichte velden


  eurocard  
  Beveiligde betaling    
  ©2025 FilRoses.com - Adresse : Rue Saint-Joseph 4B, 1315 Incourt  
BILDIS srl - BE 0890 582 734 Contact: info@filroses.com Tel. (+32) 470 02 20 05
 
Image du bas bord blanc